Patarkite

Batų avėjimo ir priežiūros patarimai 2018 Vas 28

Batų avėjimo ir priežiūros patarimai

Avalynė - tai viena svarbiausių mūsų kasdienio garderobo detalių ne tik laisvalaikio metu, bet ir darbe. Ypatingai tai aktualu dirbantiems darbą, kuriame gausu rizikos veiksnių - kur yra pavojus paslysti, prasidurti pėdą, užsimesti ką nors sunkaus ant kojos ar nušalti galūnes. Avalynei, kuri apsaugo nuo tokių rizikų, reikėtų skirti ypatingą dėmesį ir išskirtinę priežiūrą. Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Visuomet susipažinkite su naudojimo instrukcija

Prieš pradedant naudotis bet kokiu naujai įsigytu daiktu, rekomenduojama pirmiausiai susipažinti su naudojimo instrukcija - joje nurodoma, kaip daiktą naudoti, laikyti, prižiūrėti, taisyti. Asmeninių apsaugos priemonių atžvilgiu - darbuotojas PRIVALO susipažinti su naudojimo instrukcija prieš pradėdamas priemone naudotis, šiuo atveju - ją avėti. Apsauginės avalynės naudojimo instrukcijoje dažniausiai nurodoma, kokiomis sąlygomis galima avalynę avėti, kaip ją prižiūrėti, valyti, džiovinti, kokiomis sąlygoms ją laikyti, kaip atpažinti defektus, nurodoma, kokiais atvejais galima avalynę taisyti patiems ir kuriais atvejais būtina kreiptis į gamintoją. Turėkite omenyje, kad dažnu atveju, savarankiškai pakeitus tam tikrą bato dalį - jis nebeatitinka nei vieno iš nurodytų standartų ir esant darbo inspekcijos patikrinimui, tokia avalynė bus skaitoma kaip normas atitinkančios avalynės neturėjimas. Taip pat tokiose naudotojo instrukcijoje nurodomas ir paaiškinamas bato žymėjimas, tame tarpe ir pagrindinės apsaugos kategorijos bei papildomas jų žymėjimas:

SB Apsauginė avalynė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J.

S1 Apsauginė avalynė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Uždaras užkulnis;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje.

S1P Apsauginė avalynė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Uždaras kulnas;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje;
Padas atsparus pradūrimui.

S2 Apsauginė avalynė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Uždaras užkulnis;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje;
Atsparumas vandens prasiskverbimui ir susigėrimui.

S3 Apsauginė avalynė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Uždaras užkulnis;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje;
Atsparumas vandens prasiskverbimui ir susigėrimui;
Padas atsparus pradūrimui;
Padas su giliu protektoriaus raštu.

S4 Apsauginė avalynė iš gumos arba polimerinė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje.

S5 Apsauginė avalynė iš gumos arba polimerinė:
Avalynės priekinė dalis (apsauginė noselė) atspari smūgiams iki 200J;
Antistatinės savybės;
Energijos absorbcija užkulnio srityje;
Padas atsparus pradūrimui;
Padas su giliu protektoriaus raštu.

Papildomas avalynės apsaugos kategorijų žymėjimas:

ESD
Antistatinė avalynė. Avalynė, kurios medžiaga ir struktūra išskaido elektrostatinį krūvį (atsparumas elektros iškrovai iki 100kΩ.

E
Avalynė su energijos absorbcija kulno srityje. Kritimo atveju absorbuojama kulnui tenkančio smūgio energija iki 20J.

FO
Avalynė, kurios padas atsparus naftos produktams.

HRO
Avalynė, kurios padas atsparus kontaktui su karščiu. Pado atsparumas karščiui, esant tiesioginiam kontaktui (viena minutė esant iki +300oC temperatūrai).

CI
Avalynė su šalčio izoliacija.

HI
Avalynė su karščio izoliacija (dėl to lėčiau kyla temperatūra).

WR
Atspari vandeniui avalynė.

WRU
Vandeniui atsparus avalynės batviršis.

AM
Avalynė su čiurnos apsauga.

CR
Avalynė su įpjovimams atspariu viršumi.

SRC
(SRA+SRB) Avalynė atspari slydimui:

SRA
Atsparumas slydimui ant keramikinių paviršių;

SRB
Atsparumas slydimui ant metalinių paviršių.

Atsižvelkite į tai, kaip dažnai ir kiek laiko nešiojate avalynę

Tokius batus galite įsigyti čia

Kiekvienas žmogus avalynę nešioja skirtingai ir visiems skirtingai ji dėvisi, tai priklauso nuo daugelio veiksnių: darbo sąlygų, žmogaus kūno masės, eisenos, temperatūros, rizikos veiksnių darbo vietoje, stovimas ar sėdimas darbas ir kt. Ypač dauguma neatkreipia dėmesio į tai, kiek laiko IŠ TIKRŲJŲ nešioja avalynę: per darbo savaitę su darbine avalyne žmogus išbūna mažiausiai 40 valandų, o ką bekalbėti apie tai, kad dauguma jų nenusiauna batų ir pietų pertraukos metu, keliaudami iki automobilio ir važiuodami juo namo? Atsižvelgus į tai, valandų skaičius žymiai išauga. Negana to, didelė dalis darbuotojų nešioja darbinę avalynę po darbo namie ir tvarkydamiesi kieme, sode, prie automobilio, statydami namą ar kitur. Bet ar kada bandėte paskaičiuoti, kiek papildomo krūvio valandų gauna jūsų darbiniai batai? Per savaitę prisideda bent 10 papildomų valandų, per mėnesį - 40, per pusmetį - visos 240 valandų arba žymiai daugiau. Nepaisant to, dažnas darbdavys darbuotojui pakeičia ir išskiria vos vieną porą batų metams, o kartais net ir dvejiems. Tačiau ar tai teisinga, jei su jais darbuotojas praleidžia tiek daug laiko? Juk negalima taupyti darbuotojų sveikatos ir saugumo sąskaita. Įprastai žmogus turi nuo 10 iki 30 porų asmeninių batų, kuriuos dėvi laisvalaikiu ir juos keičia kiekvieną sezoną, t.y. - vasarą, rudenį, žiemą, pavasarį, nors kartais su šia avalyne per dieną tenka išbūti vos 15 minučių - nueiti iki mašinos ir pasiekti darbo vietą. Kodėl tuomet nekeičiame ir darbinės avalynės kiekvieną sezoną, nors ją dėvime šimtus kartų ilgiau? Kadangi rekomenduotina darbinę avalynę keisti ne tik pagal sezoną, bet ir kaitalioti kas antrą dieną – optimalus darbo avalynės kiekis būtų 8 poros per metus.


Esame girdėję visokiausių istorijų - kai kurie darbuotojai avi tuos pačius batus ir 2 - 3 metus ir tuo džiaugiasi. Tačiau šioje vietoje norėtume paminėti įdomų faktą - dauguma apsauginių batų turi poliuretano padą, nes jis apsaugo nuo tepalų, alyvų, bet nėra amžinas. Toks padas turi savybę po 2-3 metų pradėti irti, kietėti ir nebegali darbuotojo apsaugoti taip gerai ir kokybiškai, kaip naujas batas. Nepamirškime, kad kol batai stovi sandėliuose pas gamintoją, pas pardavėją, kol atkeliauja iki kliento, praeina ir keletas mėnesių, tad naudojimo laikas ir trumpėja. Labai svarbu suprasti ir prisiminti, kad tai nėra paprasta avalynė - tai apsauginė avalynė, kuri mums gali išgelbėti gyvybę, todėl jai reikėtų skirti ypatingą dėmesį ir negailėti ją kuo dažniau atsinaujinti: taupydami darbdaviai rizikuoja darbuotojų sveikatos sąskaita.

Papildomai į batus įsidėkite specialius vidpadžius

Kadangi avalynės vidpadžio pamušalas susidėvi vienas iš pirmųjų, darbdaviams rekomenduojame nepagailėti ir darbuotojams papildomai išskirti po keletą porų vidpadžių: taip avalynė teiks didesnį komfortą, higieną, šilumą –priklausomai nuo to, kokį vidpadį pasirinksite. Tokiu atveju, susidėvėjus senajam vidpadžiui, nereikės keisti visos batų poros vien dėl susidėvėjusio, susplyšusio, nehigieniško vidpadžio. Ir darbuotojas bus laimingesnis, ir darbdavys sutaupys – kartais užtenka pasikeisti tik avalynės vidpadį.


Vidpadžiai gali būti įvairūs - juos pasirinkite pagal darbo specifiką ir individualius darbuotojų poreikius:

Geliniai, specialus išformavimas, apsauga nuo nuovargio

Vidpadžius galite įsigyti čia

Antibakteriniai, higienos palaikymui

Vidpadžius galite įsigyti čia

Iš veltinio sluoksnio, šilumai ir komfortui

Vidpadžius galite įsigyti čia

Trisluoksnis vidpadis su vilna, šilumai ir jos kaupimui

       

Vidpadžius galite įsigyti čia

Visai avalynei tinkantys patarimai

Tokius batus galite įsigyti čia

Tiek darbinė, tiek laisvalaikio avalynė gali būti gaminamos iš labai skirtingų medžiagų (guma, oda, poliuretanas, mikrofibra, tekstilė ir kt.) ir pasižymėti visiškai skirtingomis savybėmis (apsauga nuo šalčio, karščio, prapjovimo, vandens, tepalų, riebalų ir kt.), tačiau yra kelios taisyklės, tinkančios visai avalynei:

Visuomet rinkitės avalynę pagal sezoną: vasarą avėkite apsauginius kvėpuojančius sandalus, žiemą, jei dirbate lauke - avalynę su pašiltinimu. Jei dirbate vidinėje patalpoje, eidami į lauką priimti krovinio ar parūkyti, niekuomet neikite į lauką su šiltam orui pritaikyta avalyne - šalčio/karščio pokytis temperatūroje yra labiausiai avalynei kenkiantis veiksnys. Tai gali pažeisti bato apsaugines savybes bei sandarą.

Bent kas antrą dieną leiskite avalynei natūraliai išdžiūti: avalynei pakenkti gali nuolatinis drėgmės kaupimasis, kuris gali baigtis bato sandaros pažeidimu ar pelėsio įsimetimu, kuris padaro avalynę nehigieniška ir taip pat ardo bato sandarą. Taip pat avalynės nerekomenduojama džiovinti nenatūraliais būdais: plaukų džiovintuvu, ant radiatoriaus ar naudojant kitus, tam nepritaikytus įrenginius, kadanti per didelis karštis taip pat gali turėti negiamą poveikį bato sandarai ir apsauginėms savybėms.

Naudokite specialias, avalynei skirtas, priežiūros priemones: nepamirškite, kad kaip ir laisvalaikio avalynei, darbo avalynei taip pat reikalinga nuolatinė priežiūra: valymas ir impregnavimas kiekvieną dieną. Platesnės informacijos apie individualios avalynės priežiūrą ieškokite naudojimo instrukcijose - kai kurią avalynę galima skalbti ir skalbimo mašinoje.

Higienos normos

Dažnai sulaukiame klausimo, kaip dezinfekuoti darbo avalynę, nenorint jos pažeisti ir ar galima ją išskirti kitam darbuotojui. Lietuvoje toks taupymo atvejis yra gana dažnas, tačiau neteisingas. Kaip ir dauguma kitų apsaugos priemonių, pavyzdžiui - ausinėmis, pirštinėmis, daugkartinio naudojimo ausų kamšteliais, šalmais, ne tik nerekomenduojama, bet ir draudžiama dalintis su kitais darbuotojais. Apsaugos priemonių deklaracijose rasite informaciją, kad šios ir daugelis kitų apsaugos priemonių yra žymimos "AAP" (angliškai - PPE) - "Asmeninė apsaugos priemonė". Tai reiškia, kad tokia priemonė turi būti išduodama vienam asmeniui ir skirta naudoti tik jam vienam, vėliau ji negali būti perduota naudoti kitam darbuotojui. Ši norma galioja ir visai apsauginei avalynei, todėl ją išskyrus darbuotojui, kuris po mėnesio nusprendė pakeisti darbą, nebegalėsite šios avalynės skirti kitam darbuotojui - beliks ją utilizuoti taip, kaip nurodoma asmeninės apsaugos priemonės naudojimo instrukcijoje.

Norėdami apsidrausti nuo tokių atvejų, kuomet priimate darbuotoją ir dvejojate, ar jis liks dirbti jūsų įmonėje – galite pasinaudoti labai paprastu ir praktišku sprendimu. Mėnesio laikotarpyje dažniausiai pastebite, ar asmuo tinkamas darbui ir ar jam patinka darbo vieta. Būtent tam mėnesiui rekomenduojame išskirti darbuotojui laikinus svečio batus su apsaugine nosele ir pilnu padu – tokia apsauga dėvima ant asmeninės darbuotojo avalynės, todėl yra higieniška ir gali būti naudojama neriboto skaičiaus žmonių. Prabėgus mėnesiui, matysite, ar darbuotojas lieka pas jus dirbti – tokiu atveju galėsite jam išskirti kokybiškus darbo batus. Pritaikius šią apsaugos priemonę, ir jūsų darbuotojas bus saugus, ir įmonė sutaupys lėšų, skirtų darbo saugos priemonėms pirkti. Tokius svečio batus galėsite turėti daugybę metų ir duoti juos kitiems naujiems darbuotojams.

Tokie svečio batai – tai „Tiger grip“ prekinio ženklo naujiena Lietuvoje kurią atstovauja tik „DSP Plius“.

Ši apsaugos priemonė gali būti 2 skirtingų rūšių:

Su apsaugine nosele VISITOR

Tokias apsaugas galite įsigyti čia

Su apsaugine nosele ir pilnu padu VISITOR PREMIUM

Tokias apsaugas gallite įsigyti čia

Prekės garantija

Šiuos batus galite įsigyti čia

Daugeliui NAUJŲ prekių tame tarpe ir avalynei, Lietuvoje suteikiama 2 metų grąžinimo garantija, jei prekė grąžinama pagal visus LR įstatymus - su originalia jos dėžute ir dokumentais, nesugadinta, nesutepta. Reikėtų nepamiršti, kad esant tokiai situacijai, kai klientas nori grąžinti prekę (jei žinoma ji nebuvo „akcijinė“, „išpardaviminė“, brokuota ir pan., kada klientas apie tai žinojo, buvo įspėtas – klientas privalo savo sąskaita pristatyti prekę pardavėjui apžiūrai ir sprendimo priėmimui. Taip pat prekei taikoma garantija tik tuo atveju, jei tai yra gamyklinis brokas, kuris dažniausiai išryškėja per 2 – 4 savaites. Tokią prekės garantiją suteikiame ir mes – tokia praktika taikoma daugumoje Lietuvos įmonių. Kita vertus, brokui pastebėti tikrai nereikalingi 2 metai: būtent dėl šios priežasties tokioms prekėms užsienyje taikoma tik 6 mėnesių garantija – tai protingas ir pakankamas laiko tarpas įvairiems defektams pastebėti. Nereikia „suplakti“ garantinio 24 mėn. laikotarpio su natūraliu sudėvėjimu, arba Naujos prekės grąžinimo galimybėmis. 2 metų garantija dažniausiai suteikiama buitinei technikai, įvairiems elektronikos prietaisams, kitoms prabangos prekėms, kainuojančios šimtus ar tūkstančius eurų, kai šiuo atveju darbinės avalynės kainos dažniausiai nesiekia 100 eurų. Kiekvienas pirkėjas turi teisę pasirinkti Pardavėją iš kurio nori ir sutinka įsigyti prekes su tos įmonės pateiktomis garantinėmis sąlygomis. Iš pirkėjų dažnai pasigendame abipusio supratimo – atsakomybė labai dažnai permetama būtent pardavėjui.

Darbinės avalynės garantijai taikoma pora išimčių:

Jei tai yra natūralus susidėvėjimas – prekei garantija nėra taikoma. Susidėvėjimas tiesiogiai priklauso ir nuo darbuotojo pareigybės – pavyzdžiui, paprasti vairuotojai ar pakrovėjų vairuotojai dažnai mindo pedalą, todėl šiems darbuotojams dažniau plyšta dešinės kojos padas ar oda iš viršaus. Kita vertus, darbuotojai, dirbantys stovimą, sėdimą, mažai judamą darbą, ne taip greitai sunešioja darbinę avalynę.

Dar viena išimtis, kuomet prekei netaikoma garantija – tai neteisingo/netikslingo avalynės naudojimo pasekmė - pavyzdžiui, lipimas ant karšto asfalto dangos su avalyne, kurios padas nėra atsparus karščiui, suvirinimo darbų atlikimas su vasariniais sandalais, nelaimingo atsitikimo metu „sutraiškyti“ batai, perpjautas padas ir pan. Taip pat dauguma plovyklų ir panašių sričių darbuotojų nenori avėti guminių darbo batų dėl didesnio prakaitavimo, nepatogumo dėvint, todėl renkasi įvairias alternatyvas, dažniausiai – vandeniui atsparius odinius ar odos pakaitalo batus. Tokio pasirinkimo daryti nedraudžiame ir avalynę parduodame pagal kiekvieno kliento asmeninį pasirinkimą, tik visada įspėjame, kad batai daug dažniau turės būti keičiami ir klientai sutinka. Taigi, labai svarbu tinkamai pasirinkti batus pagal darbo vietą ir atsižvelgti į daugelį faktorių. Nerekomenduojame dirbti tokio pobūdžio darbo, kur labai daug vandens ir drėgmės su odiniais batais, kadangi odinė avalynė tam nėra pritaikyta: nuo labai didelės drėgmės gali atšokti jos padų šonai, šlaps kojos, batams nebus teikiama garantija. Svarbu žinoti – nėra tokios odos, kuri 100% nepraleistų vandens.

Tad protingiausia, ką gali padaryti klientas, prieš įsigydamas darbinę avalynę – tai pasidomėti, kokios jos grąžinimo ar keitimo sąlygos ir nuspręsti, ar jos jam tinkamos ir ar pageidaus avalynę įsigyti iš būtent tos įmonės. Daugumoje pardavimo vietų taikoma 14 dienų grąžinimo garantija, tačiau mes kai kurioms prekėms pritaikome garantiją net iki 6-erių mėnesių. Tai priklauso nuo prekės pobūdžio, gamintojo, taip pat žiūrime, ar tai nebuvo mechaninis pažeidimas, užlipimas ant vinies ar kito aštraus daikto. Patirties šioje srityje turime tikrai nemažai: dažnai tenka bendrauti su Valstybine ne maisto produktų inspekcija, Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba, esame atlikę nemažai ekspertizių ir visada mėgstame patys išsiaiškinti tiesą, jei gamintojo klaida, visada viską pakeičiame.

Nebijokite brangesnės avalynės

Tokius batus galite įsigyti čia

Jei branginate ir gerbiate savo darbuotojus - nebūtina jiems išskirti pačios pigiausios avalynės. Gavęs kokybiškesnį daiktą, darbuotojas jaus didesnį komorfą, dirbs našiau, produktyviau, labiau saugos avalynę, pats bus saugesnis ir dėkingesnis darbdaviui, na o darbdavys galės džiaugtis kokybiška preke, kurios nereikės taip dažnai atnaujinti, taisyti ir kovoti su darbuotojų nenoru avėti sunkią ir nepatogią avalynę. 

Mylėkime savo darbuotojus ir prižiūrėkime avalynę teisingai!