Patarkite

Puskaukių priežiūra, laikymas ir naudojimas 2018 Grd 14

Puskaukių priežiūra, laikymas ir naudojimas

(„DSP Plius“ ir „JSP“ organizuotos akcijos „Pakeisk seną puskaukę į naują“ rezultatas, 2018 m.)

Kvėpavimas – tai viena svarbiausių organizmo funkcijų, tiesiogiai susijusių su gyvybės palaikymu. Pažeidus kvėpavimo takus ar organus, labai suprastėja gyvenimo kokybė ar net susergama mirtinomis ligomis, tokiomis kaip vėžys. Kad ir kaip būtų apmaudu, tačiau iki šiol vis dar labai daug kvėpavimo takų ligų yra glaudžiai susijusios su nelaimingais atsitikimais darbe arba kenksmingos darbo aplinkos sukeltomis lėtinėmis ligomis.

Dažnai mums atrodo, kad silpnas dažų, skiediklio ar kitų cheminių medžiagų kvapas mūsų sveikatai nepadarys didelės įtakos, tačiau klystame. Kai kurios kenksmingos medžiagos, ypač bekvapės, gali akimirksniu paveikti svarbius audinius arba sukelti anksčiau jau minėtas lėtines ligas. Ypač pavojinga yra nepaisyti kietųjų dalelių – tokių kaip dulkės, anglys, medienos drožlės, metalo šlifavimo metu susidarančios metalo dulkės ir drožlės, kurios nusėda ant mūsų plaučių ir lieka ten visam laikui.

Jei dirbdami dėvite kvėpavimo apsaugą – tai jau pirmas žingsnis link saugesnio ir sveikesnio rytojaus, tačiau tai – dar ne viskas. Labai svarbu mokėti teisingai pasirinkti kvėpavimo apsaugą, ją prižiūrėti, valyti, tinkamai laikyti ir žinoti, kada jau atėjo laikas kvėpavimo apsaugos priemonę atsinaujinti. Su visa šia informacija, užtikrinančia maksimalų kvėpavimo apsaugos efektyvumą, supažindinsime Jus šiame straipsnyje.

Įvertinkite, su kokiomis medžiagomis dirbsite

Kuo agresyvesnės kenksmingos medžiagos Jus supa darbo metu, tuo dažniau rekomenduojama pasikeisti puskaukę. Nors Jūsų kvėpavimo takai apsaugomi dėka filtrų, itin agresyvios medžiagos, tokios kaip rūgštinės dujos, ilgainiui pažeidžia puskaukės gumos struktūrą ir sumažina sandarumo lygį.

Neigiamą poveikį puskaukei daro ir kitos medžiagos, kurios sluoksniais kaupiasi jos paviršiuje ar net viduje. Tai gali būti dulkės, drožlės, dažų likučiai ir labai daug kitų įvairių medžiagų. Apie puskaukės užterštumą ir būdus jo išvengti skaitykite toliau, skyriuje „Puskaukių priežiūra: laikymas ir valymas“.

Puskaukių priežiūra: laikymas ir valymas

Norint užtikrinti maksimalų puskaukių galiojimo ir naudojimo laiką, reikėtų atsižvelgti ne tik į darbinę aplinką, bet taip pat ir kaip jas laikote, kuomet jų nenaudojate.

Labai svarbu nelaikyti apsaugos priemonių per daug šaltoje arba per daug karštoje aplinkoje – tikslios informacijos, kokioje temperatūroje galima naudoti ir laikyti Jūsų puskaukę, ieškokite konkrečios priemonės naudojimo instrukcijoje. Taip pat puskaukei ar bet kuriai kitai iš gumos pagamintai apsaugos priemonei labai kenkia dažna temperatūrų kaita, t.y. – nerekomenduotina dažnai vaikščioti iš karštos aplinkos į šaltą, pavyzdžiui žiemos metu – iš lauko į patalpą ir atgal.

Didelę įtaką puskaukės kokybei daro ir ant jos užtiškę dažai, nes juose galima rasti skiediklio ir įvairių kitų cheminių medžiagų (žiūrėkite pvz. apačioje). Todėl darbo apsaugos priemonę reikėtų pasaugoti nuo dažų užtiškimo ir jei įmanoma – kuo greičiau nuvalyti.

Filtrus taip pat reikėtų stengtis laikyti švariai ir sandariai, o esant poreikiui – ir nuvalyti. Priešingu atveju filtras visada veiks ir užsikimš anksčiau laiko. To pasekoje įmonė patirs daugiau išlaidų, nes filtrus turėsite atsinaujinti daug dažniau.

                

Dažais aptaškyta puskaukė                               Dažais aptaškytas filtras                                Markeriu apipiešta puskaukė

 

Labai panašiai nutinka net ir dirbant su dulkėmis ar kietosiomis dalelėmis – ilgesniame laiko tarpe, net ir valant puskaukę, susidaro paviršinis nešvarumų sluoksnis, kuris taip pat daro įtaką darbo apsaugos priemonės funkcionalumui. Kita vertus, jei kruopščiai ir tinkamai valysite bei prižiūrėsite puskaukę, jos galiojimo laiką prailginsite.

                                                                 Puskaukė nešvariu paviršiumi

Laikant puskaukę itin nešvariomis sąlygomis, pavyzdžiui, jei apsaugos priemonės nenaudojant ją paliekate užterštoje aplinkoje, neįdėję į apsauginį maišelį, specialų diržą ar dėžutę (specialių laikymo priemonių nuotraukas žiūrėkite apačioje), jos vidus taip pat gali būti užterštas

                                                                  Sandarūs puskaukių laikymo būdai

Tokiu atveju labai padidėja tikimybė įkvėpti kenksmingų kietųjų dalelių (drožlių, metalo dulkių, sausų dažų ir kt.) net ir dirbant su apsaugine puskauke, nes jos nusėda jos viduje (žiūrėkite pvz. apačioje).

                                                                      Puskaukės, užterštos iš vidaus

Nepamirškite išvalyti ir sunkiausiai pasiekiamų puskaukės detalių. Pavyzdžiui, vožtuvo. Vožtuvas atsakingas už iškvepiamo oro srautą ir jo intensyvumą – dėka vožtuvo, dirbant su puskauke Jums lengviau iškvėpti, nesirenka kondensatas ir nesiveisia bakterijos. Jei puskaukė turi vožtuvą, su ja dirbti žymiai patogiau, komfortiškiau ir ne taip karšta. Tačiau tik tuo atveju, jei dirbant aplinkoje, kurioje labai daug kietųjų dalelių, nepamiršite kartas nuo karto vožtuvo išvalyti (užteršto vožtuvo pavyzdį žiūrėkite apačioje).

                                                                   Užterštas puskaukės vožtuvas

Panaudoję puskaukę, visuomet ją nuvalykite specialiomis, tam skirtomis šluostelėmis arba drėgnu skudurėliu ir vandeniu. Tam puikiai pasitarnaus ir drėgnos servetėlės. Darbo saugos priemonių asortimente dažnai atrasite ir specialių servetėlių, skirtų būtent puskaukėms valyti.

                     Servetėlės puskaukėms valyti

Niekada nepamirškite, kad dėl higienos normų ir reikalavimų, keliamų asmeninėms apsaugos priemonės, draudžiama puskauke dalintis su kitais asmenimis.

Savarankiškai puskaukių netaisykite ir nekomplektuokite

Bet koks savarankiškas puskaukės taisymas, koregavimas ir tobulinimas yra griežtai nerekomenduotinas. Visų pirma – dėl Jūsų pačių saugumo, kadangi pakeitus originalią produkto struktūrą ir komplektaciją, jis nebeužtikrina maksimalios apsaugos ir gamintojas nebeturi galimybės nustatyti broko ar kito defekto galimybės nelaimingo atsitikimo atveju.

Lūžusio puskaukės dirželio pavyzdys

Dar viena priežastis, kodėl nerekomenduojama ir netgi draudžiama patiems atlikti asmeninės apsaugos priemonės pakeitimus ir patobulinimus, tai neatitikimas standartams. Kuomet tokia produkcija gaminama, ji testuojama, išbandoma originalios komplektacijos ir galiausiai sertifikuojama.

Atlikus savarankiškus pakeitimus, puskaukė nebeatitinka nei vieno iš deklaracijose ir sertifikatuose nurodomų standartų ir nebeatitinka techniniame faile nurodomų bandymų rezultatų. To pasekoje, vykstant planiniam darbų saugos patikrinimui įmonėje, kuomet privaloma pateikti visą asmeninių apsaugos priemonių dokumentaciją, teoriškai toks produktas nebeatitinka standartų ir yra lygus „jokiam“ produktui, t.y. tai yra tas pats, kas dirbti be apsaugos priemonės.

     

Savarankiškai suklijuotas filtras            Surištas suplyšęs dirželis                        Savadarbis sutvirtinimas

Suklijuotas dirželio užsegimas 

Puskaukė, sukomplektuota iš dviejų skirtingų puskaukių –atkreipkite dėmesį į detalių (pati puskaukė ir jos dirželis) spalvas  

 

Nepaisant aplinkos užterštumo lygio, kenksmingų medžiagų koncentracijos ir toje aplinkoje praleisto laiko, puskaukę rekomenduojama atsinaujinti bent kas pusę metų. Tokiu būdu užtikrinsite jos maksimalų efektyvumą. O norėdami pasiekti aukščiausią apsaugos lygį – ne tik teisingai prižiūrėkite ir laikykite šią apsaugos priemonę, bet ir išmokite ją teisingai bei sandariai užsidėti.

 

Instrukcija, kaip puskaukę užsidėti teisingai ir kokios priemonės gali padėti tai padaryti:

  1. Besirinkdami puskaukę, pradėkite nuo jos dydžio – tam tikri gamintojai siūlo specialius veido dydžio matuoklius, kurių dėka galite pasirinkti patį optimaliausią puskaukės dydį, kurių yra net trys (S, M, L). Dėl šio matuoklio kreipkitės į „DSP Plius“ vadybininką.

Specialus veido dydžio matuoklis

  1. Teisingai pasirinkę puskaukės dydį ir pritvirtinę filtrus prie puskaukės, tvirtai užsidėkite puskaukės dirželius. Jei puskaukė laikosi per laisvai, pasireguliuokite dirželius, labiau prisivežkite. Neturi likti jokio tarpo tarp Jūsų veido ir puskaukės. Apsaugos priemonė turi maksimaliai priglusti ir nepraleisti oro. Tam, kad sužinotumėte, ar teisingai užsidėjote filtrus, rinkitės puskaukę su naujos kartos JSP PressToCheck filtrais, kuriuos suspaudus galėsite patikrinti, ar tikrai juos užsidėjote teisingai ir pakankamai sandariai.

 

Naujos kartos PressToCheck filtrai, leidžiantys patikrinti, ar puskaukę užsidėjote teisingai