Patarkite

COVID-19: Nelegalių respiratorių rinka ir patarimai, kaip neapsigauti 2020 Bal 7

COVID-19: Nelegalių respiratorių rinka ir patarimai, kaip neapsigauti

Nelegalių respiratorių rinka ir patarimai kaip neapsigauti

Kaip darbo saugos priemonių rinkos atstovai, paskutiniu metu aktyviai stebime, kas vyksta su respiratorių rinka ir stebimės tuo, su kiek nelegalių atvejų tenka susidurti tiek mums, tiek ligoninėms, tiek mūsų klientams. Todėl norime pasidalinti keliomis įžvalgomis ir patarimais, kaip atskirti kokybišką, sertifikuotą apsaugos priemonę nuo nesertifikuotos ir kaip neapsigauti.

13 metų dirbame sąžiningai

Dirbame darbo saugos priemonių rinkoje 13 metų, jaučiamės atsakingi už kliento darbuotojų saugumą bei sveikatą, todėl sąžiningas verslas – mums labai svarbu. Kiekvienais metais sulaukiame Vilniaus vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vilniaus regiono rinkos priežiūros skyriaus patikrinimo, tačiau esame ramūs, nes per 13 metų esame sukaupę pakankamai patirties ir žinome, kaip viską atlikti teisingai ir svarbiausia - sąžiningai. Po šių metų Kovo mėnesio patikrinimo taip pat nenustatyta jokių pažeidimų, nes visada prekiaujame tik patikima produkcija iš patikimų tiekėjų Europoje. Juk dirbame su darbų sauga – ir mūsų klientų sauga bei sveikata mums rūpi labiausiai. Šiuo atveju geriau renkamės neparduoti nieko, nei parduoti nekokybišką prekę. Situacija tokia, kad respiratorių neturime jau mėnesį, kantriai laukiame kol gausime iš patikimų tiekėjų ir galėsime Jums pasiūlyti kokybišką produktą.

Kuo skiriasi respiratorius, daugkartinės siūtos veido kaukės ir kitos kvėpavimo apsaugos priemonės?

Pastebime, kad daugeliui žmonių sunku atskirti respiratorius nuo daugkartinių siūtų veido kaukių, prie to daug prisideda ir žiniasklaida – dažnai šios priemonės vadinamos neteisingai. Todėl norime detaliai apibrėžti jų skirtumus, kad galėtumėte pasirinkti Jums geriausiai tinkančią apsaugą. Taip pat apačioje rasite lentelę, kuri padės geriau suprasti įvairių kvėpavimo apsaugos priemonių skirtumus.

• Respiratorius yra vienkartinė apsaugos priemonė, o siūta veido kaukė – daugkartinė. Tačiau labai svarbu žinoti – nei viena iš jų neturi ir negali turėti keičiamų filtrų ar keičiamų vožtuvų!

• Respiratoriai skirstomi į 3 klases: 1, 2 ir 3. Geriausiai nuo viruso apsaugo 2 ir 3 klasės respiratoriai.

• Respiratorius gali būti su arba be vožtuvo. Vožtuvas padeda lengviau iškvėpti orą, neleidžia rinktis kondensatui, todėl darbo aplinkoje geriau ir komfortiškiau yra dėvėti respiratorių su vožtuvu. Tačiau norint apsisaugoti nuo viruso, geriau rinktis respiratorių BE vožtuvo.

• Respiratorių negalite dėvėti 3 savaites, negalite jų plauti ar skalbti – jie tam neskirti, kaip ir vienkartinės popierinės ar polipropileninės kaukės. Šios priemonės yra venkartinės.

• Siūtos veido kaukės klasių neturi. Jos gali būti dvisluoksnės, trisluoksnės ir t.t.. Kuo daugiau sluoksnių, tuo geresnė apsauga.

• Respiratoriai yra gaminami iš specialaus tankaus pluošto, skirto sulaikyti įvairioms kietosioms dalelėms ir aerozoliams, todėl daug geriau sumažina riziką užsikrėsti virusu, nei daugkartinės kaukės.

• Daugkartinės kaukės yra gaminamos iš medvilnės ir apsaugo žmogų nuo galimybės užsikrėsti virusu kur kas mažiau, tačiau taip pat sumažina užsikrėtimo tikimybę.

• Jei turite tik daugkartines siūtas veido kaukes – geriau dėvėti jas, nei nedėvėti nieko. Tačiau jei turite tokią galimybę, geriau rinkitės respiratorių. Daug kur nurodomo daugkartinių kaukių skalbimo ciklai, kurie viršyja 15.000 kartų – tai skamba gražiai ir ekologiškai, tačiau pati kaukė susidėvės ir susitrins žymiai greičiau, nei spėsite ją tiek kartų išskalbti. Nepamirškite, kad tokios kaukės dažnai siuvamos iš medvilnės, kuri pasižymi daugeliu gerų savybių, tačiau ne patvarumu ar ilgaamžiškumu.
• Respiratorius dėl specialaus išformavimo geriau apspaudžia veidą. Tačiau tiek vieną, tiek kitą apsaugos priemonę reikia mokėti teisingai užsidėti - maksimaliai prisispausti prie veido, jei respiratorius išlankstomas – nepamiršti išlankstyti ir apatinės jo dalies ir niekuomet nenaudoti šių apsaugos priemonių atsidengus nosį, po smakru, nes tada jos netenka visos savo prasmės – apsaugoti Jūsų kvėpavimo takus.
• Nei respiratoriumi, nei daugkartine siūta veido kauke negalite dalintis su kitais asmenimis. Tai – asmeninė apsaugos priemonė ir tai reglamentuoja įstatymai.

• Kadangi medžiaginės veido kaukės yra daugkartinės, jas reikia tinkamai prižiūrėti ir skirti tam daug dėmesio – plačiau apie tai toliau straipsnyje.
• Puskaukė naudojama tik su filtrais, kurie būna P2, P3, ABEK ir t.t. nuo dulkių, dalelių, arba chemijos.
• Pilno veido kaukė, naudojama su filtrais, kaip puskaukės.
• Oro filtravimo sistemos taip pat naudojamos su kietųjų dalelių filtrais ir puikia pritaikomos gamyboje bei kitose veiklos srityse.

Kvėpavimo apsaugos priemonių žymėjimas


Susidursite su įvairiais žymėjimais ant kvėpavimo apsaugos priemonių. Labai svarbu žinoti, ką šie žymėjimai reiškia, nes brangesnė priemonė – nebūtinai geresnė priemonių, nes ji gali netikti nuo to, nuo ko norite apsisaugoti.
P – dulkės arba kitos kietosios dalelės (dulkės, įvairios atplaišos, kurias galima įkvėpti dirbant);
A – organiniai garai (dažniausiai tai – greitai garuojantys skysčiai, acetonas, įvairūs alkoholiai ir kt.);
AX - organiniai garai, kurių virimo temperatūra yra mažesnė nei 65ᵒC
B – neorganiniai garai (pavyzdžiui, sieros dioksidas, azoto oksidas ir kt.);
E – rūgščios dujos (sieros oksidai, vandenilio sulfidas ir kt. – dujos yra nematomos!);
K – amoniakas ir jo junginiai;
HgP3 – gyvsidabris;
SA – kitos pavojingos medžiagos, kurioms neužtenka filtrų apsaugos ir reikalinga oro tiekimo sistema (acetonitrilas, acetofenonas, benzolas ir kt.).

Kodėl iš tikrųjų išaugo respiratorių kainos?

Norime pakalbėti apie kelis faktorius, kurie lemia aukštas respiratorių kainas bei kaip atskirti, ar respiratorius iš tikrųjų vertas tos sumos, ar iš Jūsų bandoma pasipelnyti. Taip, lenkiški kainuodavo 1-2 eurus. Respiratorius tikrai gali kainuoti ir 5 – 6 eurus ir tai buvo normali rinkos kaina ir anksčiau tam tikrų gamintojų iš Europos, kuomet dar nebuvome susidūrę su šiuo virusu. Tačiau kokie tai respiratoriai?

• Šie respiratoriai turi būti aukštesnės filtravimo klasės – trečios ar bent jau antros.
• Respiratorius turi atitikti 10 DLK (2 klasė) arba 20 (3 klasė). DLK - dulkėtumo lygis.
• Respiratorius turi turėti papildomų privalumų, tokių kaip papildomas anglies pluoštas, įvairūs patobulinimai patogesniam dėvėjimui, kai kurie – net su papildomais aksesuarais, tokiais kaip prie respiratoriaus prijungti akiniai.
• Kvėpavimo apsauga turi būti pagaminta Europoje, ne Kinijoje ir turėti CE ženklą, kuris reiškia, kad produktas yra saugus naudoti Europos rinkoje.
• Toks respiratorius turi turėti visą reikalingą dokumentaciją: naudojimosi instrukciją, atitikties deklaraciją ir sertifikatą.
• Taip pat svarbu suvokti tai, kad respiratoriai šiuo metu brangsta visoje rinkoje, kadangi kainas tokiems distributoriams, kaip mes, kelia patys respiratorių gamintojai.
• Respiratorių gamintojai kelia kainas ne todėl, kad nori pasipelnyti iš susidariusios situacijos, o dėl pakilusių žaliavų kainų, nes dėl susidariusio staigaus poreikio turi respiratorius kuo skubiau pagaminti, dirba keliomis pamainomis, kyla darbuotojų išlaikymo sąnaudos, žaliavas perka patys brangiau.

Nepaisant to, kad augančioms respiratorių kainoms negalime padaryti įtakos, nepasitenkinimo dėl per brangių respiratorių iš klientų susilaukiame ir mes. Tačiau nepasitenkinimas dažnai laikinas – iš pradžių jis yra, vėliau žmonės persigalvoja, nori įsigyti respiratorius bet kokia kaina, tačiau mes jų paprasčiausiai nebeturime. Pirmiausiai iš mūsų buvo išpirkti pigūs lenkiški respiratoriai už 1-2 eurus, tik tada žmonės pamatė, kad mes turime respiratorių ir už 5-7 eurus, nors prieš tai dėmesio į kokybiškesnes prekes nekreipė.
Niekuomet nepardavinėjome ir nepardavinėsime 1 vnt. respiratoriaus už 15 – 30 eurų, nors šių prekių paklausa rinkoje labai didelė, negalime ir nenorime neproporcingai pasipelnyti iš įmonių ir žmonių, kurie susiduria su sunkumais gauti apsaugos priemonių. Šiuo atveju geriau renkamės tokių respiratorių nesiūlyti visai, todėl jų neturime ir jais neprekiaujame jau apie mėnesį laiko.

Pradėjome patys siūti daugkartines kaukes

Šiuo metu pradėjome patys siūti daugkartines medvilnines kaukes, kadangi matome didžiulį stygių ir poreikį įvairiausiuose sektoriuose. Šias kaukes planuojame padovanoti ligoninėms, o likusią dalį - parduoti mūsų klientams, kurie tiesiog negali atlikti kasdienių darbų be kvėpavimo apsaugos, o ir mums tenka šiais sunkiais laikais sukti galvą, kaip išlaikyti mūsų komandą. Toliau dalinamės keliais patarimais, kaip naudotis daugkartinėmis kaukėmis ir į ką svarbu atkreipti dėmesį:


• Daugkartinę kaukę, kaip ir bet kurią kitą kvėpavimo apsaugos priemonę, reikia užsidėti tinkamai – kuo sandariau, kad į vidų negalėtų patekti dalelės.
• Respiratorių ir daugkartinių kaukių dėvėjimas nerekomenduojamas vyrams, nešiojantiems barzdą. Taip yra todėl, kad barzdos plaukeliai trukdo kvėpavimo apsaugai tinkamai priglusti prie veido. Geriausia išeitis vyrams, kurie nenori atsisakyti savo barzdos – pilno veido kaukė su specialiais filtrais nuo dulkių. Geriausia – P3 klasės.
• Tinkamai išskalbus daugkartines veido kaukes aukštoje temperatūroje, galima dėvėti daug kartų.

• Skalbti reikėtų po kiekvieno išėjimo į lauką tam, kad būtų sunaikinamas virusas.
• Jei dėvėdami daugkartinę kaukę pradedate jausti drėgmę, tai reiškia, kad jos dėvėjimo laikas pasibaigė ir kol jos tinkamai neišskalbsite, jos dėvėti negalėsite.

Nelegalių respiratorių rinka

Paskutiniu metu tikrai dažnai sulaukiame pasiūlymų įsigyti respiratorių iš Kinijos tiesiogiai ar įvairių Lietuvos įmonių. Tačiau renkamės iš tokių nepirkti – dėl daugelio priežasčių, į kurias svarbu atkreipti dėmesį ir Jums.
• Dažnu atveju tokie pardavėjai prašo išankstinio apmokėjimo, o jį gavę, prekių nepristato. Nuo tokio atvejo šią savaitę nukentėjo ir viena iš Lietuvos ligoninių, užsisakiusi respiratorių siuntą iš Kinijos. Siunta tiesiog dingo, o kartu – ir mokesčių mokėtojų pinigai, panaudoti šioms priemonėms įsigyti. Ir tai – ne vienintelis pavyzdys.
• Kiekvienas respiratorius turi turėti naudojimosi instrukciją, atitikties deklaraciją ir sertifikatą. Jei apsaugos priemonių šių dokumentų neturi – ji padirbta ir nelegali.
• Jei gaminys neturi dokumentacijos, tikėtina, kad produktas nėra kokybiškas ir institucijų patvirtintas, kaip saugus naudoti.
• Norėdami užtikrinti maksimalią apsaugą, rinkitės tik profesionalias darbo saugos priemones.
• Įsitikinti, ar gaminys legalus, paprasta – tiesiog pasiteiraukite pardavėjo dokumentacijos.
• Taip pat svarbu patikrinti, ar dokumentacija nėra padirbta. Tą padaryti Jums galime padėti mes arba Vilniaus vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vilniaus regiono rinkos priežiūros skyrius.
• Pirkite tik legaliai, reikalaukite pirkimo dokumentų – čekio ar kasos pajamų orderio.
• Nepasitikėkite pardavėjais, kurie e-parduotuvėje nenurodo savo kontaktų ir nuolat juos keičia. Ypač atkreipkite dėmesį į individualią veiklą – nepirkite iš pardavėjo, kur kaip vadovas vieną dieną nurodomas vienas asmuo, o kitą – jo sutuoktinis ar draugas. Jei įmonė/fizinis asmuo dirba sąžiningai, jiems nereikės slėptis. Dėkojame LNK Žinios už tokių gaudymą ir šią savaitė parodytą reportažą, kurį galite peržiūrėti paspaudę šią nuorodą: LNK reportažas. Nepasitikėkite ir tais pardavėjais, kurie užsiima visai kito tipo veikla – pavyzdžiui logistikos ar reklamos įmonėmis, kurios, norėdamos pasinaudoti situacija, pradeda prekiauti respiratoriais. Net ir nenorėdamos savo klientams nieko blogo, šios įmonės neturi reikiamos patirties darbo saugos priemonių rinkoje, todėl gali ir patys nežinoti, kaip pasirinkti tikrai legalų produktą, o net ir pasirinkus tinkamai, gali nežinoti, kokie dokumentai reikalingi norint prekiauti tokiomis priemonėmis, nemokės pamokinti tinkamo naudojimo.
• Dar vienas patarimas, į ką labai svarbu atkreipti dėmesį tiek perkant respiratorius, tiek radus jų namuose. Ant paties respiratoriaus turi būti parašyta pagaminimo data arba iki kada jis galioja. Jei tokios informacijos nėra arba tiesiog nepamenate, kada respiratorių įsigyjote – geriau jį išmeskite arba jo nepirkite, nes susidursite su galimybe dar baisiau apsinuodyti.
• Ant respiratoriaus esantys skaičiai su standartais reiškia, kada išduotas standartas, pavyzdžiui, 2001 – 2009 metais, kokie galiojo anksčiau, dabar standartai dažniausiai galioja tik 5 metus, gamintojai turi atsinaujinti.
• Respiratoriai po pagaminimo galioja 5 metus, o tai - dar viena bėda, su kuria teko susidurti ir mums. Sulaukėme pasiūlymo iš Suomijos įsigyti 9 metus kaip nebegaliojančius respiratorius. Sunku suvokti, kad šie respiratoriai buvo pagaminti prieš 14 metų. Baisu pagalvoti, kad tuos respiratorius tikriausiai kas nors įsigijo.
• Vieno gaminio sertifikavimas kainuoja apie 3000-5000 eurų. Todėl tikrai didelė tikimybė, kad daugybė savadarbių ar kiniškų respiratorių yra nesertifikuoti, nes tokių projektų tikslas yra uždirbti greitus ir lengvus pinigus. Labai gaila, tačiau niekas tokioje situacijoje nenori investuoti į kokybę.
• Norint atskirti ar sertifikatas nėra padirbtas, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad įtarimą kelia vien tai, jog sertifikatas išduotas ką tik, o prekės - jau Lietuvoje, nors dauguma notifikuotų laboratorijų buvo uždarytos karantinui. Sertifikavimas užtrunka ilgai. Taip pat visada galima kreiptis į sertifikatą išdavusią įmonę arba pasiteirauti raštu, ar toks sertifikatas yra išduotas oficialiai, bei pasitikrinti internete, ar tokia notifikuota įstaiga apskritai egzistuoja ir yra legali. Visada galima nusiųsti dokumentus Vartotojų teisėms ir jie mielai padės. Tokius faktus geriausia pasitikrinti patiems, o ne remiantis tiekėjo ar gamintojo argumentais. Paprašius dokumentų, notifikuotų įstaigų numerių, dauguma su mumis susisiekusių pardavėjų tiesiog dingsta.

Tikrai apmaudu, kad šie žmonės ir įmonės, kurie prekiauja nelegalia produkcija, užtraukia juodą dėmę ant visų respiratorių pardavėjų – tame tarpe ir ant mūsų ir mūsų konkurentų, kurie dirbame sąžiningai dešimtmečius.

Kaip teisingai dėvėti respiratorių?

Ne veltui dažnai naudojamas posakis – „Daug žodžių, daug klaidų“. Kilus pandemijai, kasdien matome vis daugiau žmonių, dėvinčių kvėpavimo apsaugą ir vis daugiau tokių, kurie ją dėvi neteisingai ir taip negali sau garantuoti maksimalios įmanomos kvėpavimo apsaugos. Todėl toliau pasidalinsime įvairiais pastebėjimais ir patarimais, kurie padės išmokti respiratorius bei siūtas veido kaukes dėvėti teisingai.

• Respiratoriai, vienkartinės ir daugkartinės kaukės netinka žmonėms, kurie nešioja barzdą. Barzdos plaukeliai neleidžia veido apsaugai pilnai priglusti prie veido ir sudaro mikro tarpus, pro kuriuos į kvėpavimo apsaugos priemonę patenka žalingos medžiagos, virusai, bakterijos. Šiandien nešioti barzdą – labai madinga, bet reikia nepamiršti, kad saugumas – svarbiausia. Vienintelis spredimas nenorintiems atsisakyti barzdos – dėvėti pilno veido kaukę su filtrais.

Įsigyjus išlankstomus respiratorius, labai svarbu juos pilnai išlankstyti. Ne sykį esame pastebėję, kaip tokio tipo respiratorius išlankstomas ne iki galo ir paliekamas atidengtas smakras. Toks užsidėjimo būdas negarantuos maksimalaus prigludimo ir apsisaugojimo lygis smarkiai sumažės – visas kietas daleles, aerozolius, virusus ir bakterijas įkvėpiste per apačią.

 

Kvėpavimo apsauga, ar tai būtų vienkartinė ar siūta kaukė, ar respiratorius, privalo dengti nosį. Jei nosis neuždengiama – apsaugos lygis yra 0%. Tai – viena iš dažniausiai kartojamų klaidų. Dažnai toks neigiamas pavyzdys transliuojamas ir per televizą, filmuojant gatvėse vaikštančius žmones ar tam tikrų institucijų atstovus. Rodykime tinkamą pavyzdį.

• Užsidedant respiratorių, labai svarbu užtikrinti, kad jis maksimaliai priglustų prie veido ir neliktų jokių tarpelių. Tą padaryti labai padeda ties nosies tilteliu esanti lanksti medžiaga, kuri padeda užfiksuoti prigludusią respiratorių formą.
• Kiekvienas respiratorius turi dvi gumeles, kurios taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį tinkamame respiratoriaus prigludime prie veido. Viršutinė gumelė turėtų būti ties viršutine Jūsų pakaušio dalimi,o apatinė – ties apatine pakaušio dalimi. Įsitikinkite, kadabi gumelės pritvirtintos tinkamai ir nėra laisvos, nes jei bent viena gumelė bus laisva, prarasite tinkamą prigludimą.

 

Dezinfekcinis skystis – į ką atkreipti dėmesį jį įsigyjant?


Situacija su dezinfekciniu skysčiu rinkoje taip pat problematiška. Dėl jo stygiaus ir didžiulio poreikio taip pat atsiranda didelė tikimybė apsigauti ar būti apgautiems. Toliau dalinamės patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį įsigyjant dezinfekcinį skystį.

• Klientai piktinasi dėl aukštų dezinfekcinio skysčio kainų – situacija identiška atvejui su respiratoriais. Žmonės linkę lyginti su anksčiau už 6 eurus įsigyta panašia talpa. Tačiau žmonės nesusimąsto, kad lygina nepalyginamus dalykus – dėl rinkoje susidariusios situacijos, dezinfekcinio skysčio deficito, šoktelėjo ir jo kainos. Taip pat didžiosios gamyklos nėra suinteresuotos su mumis bendradarbiauti ir parduoti mums dezinfekcinio skysčio, kadangi mūsų poreikiai siekia 100-200 buteliukų, o didieji prekybos centrai linkę tokią prekę įsigyti tūkstančiais palečių, todėl ir turi palankesnes sąlygas bei mažesnes kainas. Tačiau pažiūrėjus iš kitos pusės - jie riboja parduodamo dezinfekcinio skysčio kiekį ir žmonėms parduoda po 1 vnt., o mūsų klientų gamybos įmonių poreikiai visiškai kitokie, jiems neužtenka 1 buteliuko skysčio. Tokiu atveju įmonei tektų siųsti bent 20 žmonių į parduotuvę apsipirkti skysčio, kas nebūtų nei saugu, nei praktiška.
• Mes nesiūlome savo darbuotojams pasiimti prastovų, neatleidžiame iš darbo, toliau mokame didžiulę biuro nuomą. Deja, tačiau Vilniuje visiškai kitos verslo sąlygos bei išlaidos palyginus su kitais miestais, mokame darbuotojams oficialius atlyginimus, dideliems lojaliems klientams visada suteikiame nuolaidas, visada kalbamės ir esame lankstūs. Tačiau įmones, kurios turi vos po 1-5 žmones ir moka atlyginimus tiesiai į rankas po 300-400 eurų, prašome būti pakantesnėmis mūsų atžvilgiu. Šiuo sunkiu ir įtampos pilnu metu labai daug žmonių neapgalvoja savo veiksmų, grasina, rašo skundus, nepasitenkinimo kupinus laiškus, bando viešai apskųsti įmones, kurios bando išgyventi, nors nežino tikrųjų prekių savikainų, bet kaltina mus, kad parduodame 5 kartus brangiau, nei didžiuosiuose prekybos tinkluose. Apmaudu, kad atsiranda tokių žmonių. Abejojančius mūsų verslo skaidrumu ir mananatiems, kad vienitelis mūsų noras – pasipelnyti, pasibaigus Koronos viruso pandemijai, įmonės vadovė mielai pakvies apsilankyti mūsų biure arba nuveš parodyti sąskaitas, po kiek iš tikrųjų buvo perkamas dezinfekcinis skystis ar kitos deficitinės prekės. Reikia suprasti, ypatingai būnant verslo rinkos dalyviu, kad tokios įmonės kaip niekada nebūsime tokio lygio kaip Senukai ar Maxima. Taip pat dažnai pamirštamas faktas, kad viešai apšmeižus ir neįrodžius savo teisumo, gali tekti viešai atsiprašyti ir atlyginti žalą teisme. Reikia nepamiršti ir to, kiek dažnai girdime, kad kainos yra dempinguojamos didžiuosiuose prekybos centruose pritraukiant su viena pigia preke, kad žmonės prisipirktų kitų su pakeltomis kainomis.
• Kviečiame skleisti kuo mažiau neigiamų emocijų - palaikykime vieni kitus. Mes taip pat savo noru renkamės pardavinėti draugų/klientų ir partnerių produkciją. Mes remiame juos, o jie perka AAP iš mūsų. Taip pat mes džiaugiamės šia turima kokybe, kuri negraužia akių, nedžiovina rankų, mes patys išbandėme ne mažai skysčių, mūsų darbuotojai irgi neperka prekybcentriuose dėl neaiškios kokybės.
• Visi turime pilną laisvę rinktis, žmonės patys nusprendžia, ar pirkti pas mus, ar kitur. Tik prašome pasitikrinti faktus, prieš viešai ar neviešai mus apskundžiant bandymu pasipelnyti. Mūsų tikslas – padėti žmonėms, kuriems reikia apsaugos priemonių ir jas suteikti.
• Dezinfekcinį skystį gaminti skubos tvarka imasi ne tik seniau jį gaminę tiekėjai, bet ir įvairios įmonės, kurios įprastai tokios produkcijos negamina. Todėl žaliavų kainos yra kur kas didesnės.
• Dezinfekcinis skystis taip pat turi turėti atitinkamus dokumentus - sertifikatą, saugos duomenų lapą, Valstybės leidimą gaminti tai įmonei. Jei skysčio kaina maža ir pardavėjas šių dokumentų neturi – nerizikuokite savo sveikata. Atkreipkite dėmesį, ar prekybos centras Jums šiuos dokumentus pateikia, nes darbdavys privalo juos turėti, ir tinkamai apmokinti žmones kaip naudoti dezinfekcinį skystį. Visi mokymai, konsultacijos, dokumentų spausdinimas papildomos išlaidos, ko negaunate daugumoje prekybos centrų.
• Sulaukiame gana daug klientų nusiskundimų dėl apsinuodijimo ar apsideginimo dezinfekciniu skysčiu, kuris įsigytas iš nežinomų tiekėjų – nerizikuokite.
• Taip pat labai svarbu žinoti, kad paviršiams valyti skirtas dezinfekcinis skystis netinka rankoms, o jo vandeniu taip paprastai neatskiesite. Ne viena įmonė jau sumaišė šiuos du dalykus ir smarkiai nukentėjo.
• Atkreipkite dėmesį, kad kuomet specialia chemija ar spiritu valomi paviršiai – tai visuomet atliekama su specialiomis, įvairiai chemijai atspariomis pirštinėmis. Todėl jokiu būdu tokio dezinfekcinio skysčio nenaudokite dezinfekuoti rankoms.
• Stiprūs alkoholiniai gėrimai taip pat nepadės tinkamai dezinfekuoti rankų – taip panaikinsite tik įvairias bakterijas esančias ant Jūsų rankų, o virusui sunaikinti reikia bent 62% laipsnių, todėl rinkitės specializuotą produktą, skirtą būtent rankų dezinfekcijai.
Nors susiklosčiusi situacija daug kam kelia nerimą ir įtampą, tačiau privalome tam nepasiduoti ir tinkamai pasirinkti sprendimus ką pirkti, ko reikalauti iš pardavėjo, į ką atkreipti dėmesį – juk viską darome dėlsavo ir artimųjų sveikatos. Jei turėsite klausimų – visada mielai padėsime ir pakonsultuosime. Linkime visiems ramybės, pakantumo ir žinoma – saugumo.