Patarkite

Dvigubi standartai nelegalių respiratorių rinkoje 2020 Lie 1

Dvigubi standartai nelegalių respiratorių rinkoje

DVIGUBI STANDARTAI NELEGALIŲ RESPIRATORIŲ RINKOJE

Prasidėjus Karantinui, rinkoje atsirado daugybė norinčių pasipelnyti ir pardavinėti TOP prekes, aktualias COVID-19 metu, didžiausia paklausa buvo Respiratoriai. Mums kaip ekspertams, rinkos senbuviams buvo nuostaba matyti įvairius naujus standartus N95, KN95 ir t.t. kurie Lietuvoje iki šiol neegzistavo, atsirado nematytų formų, dydžių, gumelių tvirtinimo būdų, buvo keista matyti sertifikatus, kurie iš karto matėsi, kad yra „padirbti“, nes išdavė nelegalios įstaigos, kurios neturi tokios teisės sertifikuoti asmenines apsaugos priemones. Daug sertifikatų buvo išduodama pačiu Karantino metu, kai dauguma įstaigų net nedirbo. Įmonės ir žmonės ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje buvo apgaudinėjami. Praėjusią savaitę jau ir Lietuvoje nuskambėjo žiniasklaidoje, kad daug valstybinių įstaigų (pagrinde ligoninės, kariuomenės padaliniai, paštas ir t.t. įsigyjo nesertifikuotus gaminius). Pardavėjas jiems pateikė deklaracijas, sertifikatus, bet tas kas organizuoja konkursus turi ne tik pirkti iš bet ko, bet pasitikrinti ir tiekėjo kvalifikaciją, gauti atitikties deklaracijas, bet ne atitikties sertifikatus, nes toks dokumentas iš vis negalioja. Pardavėjas turi žinoti kur pasitikrinti ar gamintojas dirba legaliai, bet kai  įšoki „į traukinį“ tik Covid-19 metu, daug ko nemoki ir nežinai. Tačiau nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės!

DVIGUBI STANDARTAI?

Kviečiame pasiklausyti LRT Radijo laidos, kurioje mūsų įmonės vadovė Irma Spudienė nenori sutikti su gerb. ministro Verygos žodžiais, nes jaučiamės, kad elgiamasi nesąžiningai - sertifikuota produkcija prekiaujančių įmonių atžvilgiu...
Lrt Radijas “Lietuvos diena" Živilė Kropaitė.
https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000113522
(Nuo 8 minutės iki...+-19 minutės)

Kodėl taikomi Lietuvoje dvigubi standartai?

Visi prekiaujantys darbo saugos priemones, privalo turėti joms sertifikatus, deklaracijas, naudotojo instrukcijas, nuolat mūsų įmones tikrina Vartotojų teisių rinkos skyrius, jeigu nustato pažeidimus, išima iš apyvartos prekes, turime sunaikinti gaminius, susigrąžinti iš klientų prekes, grąžinti jiems pinigus, skelbiamas pranešimas spaudoje, mokamos baudos.
Tačiau dabar jaučiamės, kad skatinamas nelegalus verslas, nes jie šiek tiek “parėme” ligonines, o pardavė už milijonus, laidoje kalbama “pasimokykime iš klaidų”, nereikia prokurorų tyrimų ir pan., bet milijonai parduoti nesaugių, nesertifikuotų respiratorių, kitos įmonės, ne tik mes, bijojome baudų, elgiamės sąžiningai ir neprekiavome, nors turėjome taip pat galimybęs atsivežti “padirbtos” produkcijos.
Nesuprantame ministro požiūrio, kad prekes naudokime, pasitikrinkime Lietuvos laboratorijose, gal jos geros…, bet realybė yra kita, prekė turi būti pagaminta viena, tada sertifikuojama, jei reikia tobulinama, gavus sertifikatą, paleidžiama masinė gamyba, tai užtrunka daug laiko, niekas negali “legalizuotis” – vėliau, tai yra absurdas. Legalios gamyklos gaminius gamina pagal standartus, iš kokybiškų medžiagų, juk čia yra veido zona, sąlytis tiesiogiai su oda, darbuotojams vsią dieną būti su nekokybišku gaminiu, be galo sunku…

Tad yla visada išlenda iš maišo, tik ar sugebės valdžios instancijos priimti tinkamus sprendimus dėl atsakomybės nelegaliems pardavėjams? Džiaugiamės įvairių portalų žurnalistais, seimo nariais, kurie viešina tokius dalykus. Nekaltiname gydymo įstaigų, kurios nežinodamos, skubėdamos nupirko, bet pasitikrinti tiekėjų kvalifikaciją ir sertifikatų tikrumą nėra sudėtinga, tam yra nemokami puslapiai, vartotojų teisės mielai padeda. Bet pirkti iš logistikos, medienos, cemento ar metalo apdirbimo įmonių arba net fizinių asmenų, kurie tik Kovo mėn. pradėjo prekiauti respiratoriais, manome logikos nėra, kaip ir Karantino įkarštyje turėtų būti aišku, kad ir dauguma sertifikavimo įstaigų nedirbo ir nedarė sertifikatų.

PATARIMAI KAIP ĮSIGYTI LEGALIUS RESPIRATORIUS:

Paskutiniu metu tikrai dažnai sulaukiame pasiūlymų įsigyti respiratorių iš Kinijos tiesiogiai ar įvairių Lietuvos įmonių. Tačiau renkamės iš tokių nepirkti – dėl daugelio priežasčių, į kurias svarbu atkreipti dėmesį ir Jums.
• Dažnu atveju tokie pardavėjai prašo išankstinio apmokėjimo, o jį gavę, prekių nepristato. Nuo tokių atvejų nukentėjo daug lietuvos įstaigų, užsisakiusių respiratorių siuntas iš Kinijos. Siunta tiesiog dingo, o kartu – ir mokesčių mokėtojų pinigai, panaudoti šioms priemonėms įsigyti. Ir tai – ne vienintelis pavyzdys.
• Kiekvienas respiratorius turi turėti naudojimosi instrukciją, atitikties deklaraciją ir sertifikatą. Jei apsaugos priemonių šių dokumentų neturi – ji padirbta ir nelegali.
• Jei gaminys neturi dokumentacijos, tikėtina, kad produktas nėra kokybiškas ir institucijų patvirtintas, kaip saugus naudoti.
• Norėdami užtikrinti maksimalią apsaugą, rinkitės tik profesionalias darbo saugos priemones.
• Įsitikinti, ar gaminys legalus, paprasta – tiesiog pasiteiraukite pardavėjo dokumentacijos.
• Taip pat svarbu patikrinti, ar dokumentacija nėra padirbta. Tą padaryti Jums galime padėti mes arba Vilniaus vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vilniaus regiono rinkos priežiūros skyrius.
• Pirkite tik legaliai, reikalaukite pirkimo dokumentų – čekio ar kasos pajamų orderio.
• Nepasitikėkite pardavėjais, kurie e-parduotuvėje nenurodo savo kontaktų ir nuolat juos keičia. Ypač atkreipkite dėmesį į individualią veiklą – nepirkite iš pardavėjo, kur kaip vadovas vieną dieną nurodomas vienas asmuo, o kitą – jo sutuoktinis ar draugas. Jei įmonė/fizinis asmuo dirba sąžiningai, jiems nereikės slėptis. Nepasitikėkite ir tais pardavėjais, kurie užsiima visai kito tipo veikla – pavyzdžiui logistikos ar reklamos įmonėmis, kurios, norėdamos pasinaudoti situacija, pradeda prekiauti respiratoriais. Net ir nenorėdamos savo klientams nieko blogo, šios įmonės neturi reikiamos patirties darbo saugos priemonių rinkoje, todėl gali ir patys nežinoti, kaip pasirinkti tikrai legalų produktą, o net ir pasirinkus tinkamai, gali nežinoti, kokie dokumentai reikalingi norint prekiauti tokiomis priemonėmis, nemokės pamokinti tinkamo naudojimo.
• Vieno gaminio sertifikavimas kainuoja apie 3000-5000 eurų. Todėl tikrai didelė tikimybė, kad daugybė savadarbių ar kiniškų respiratorių yra nesertifikuoti, nes tokių projektų tikslas yra uždirbti greitus ir lengvus pinigus. Labai gaila, tačiau niekas tokioje situacijoje nenori investuoti į kokybę.
• Norint atskirti ar sertifikatas nėra padirbtas, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad įtarimą kelia vien tai, jog sertifikatas išduotas ką tik, o prekės - jau Lietuvoje, nors dauguma notifikuotų laboratorijų buvo uždarytos karantinui. Sertifikavimas užtrunka ilgai. Taip pat visada galima kreiptis į sertifikatą išdavusią įmonę arba pasiteirauti raštu, ar toks sertifikatas yra išduotas oficialiai, bei pasitikrinti internete, ar tokia notifikuota įstaiga apskritai egzistuoja ir yra legali. Visada galima nusiųsti dokumentus Vartotojų teisėms ir jie mielai padės. Tokius faktus geriausia pasitikrinti patiems, o ne remiantis tiekėjo ar gamintojo argumentais.

NEEGZISTUOJATYS SERTIFIKATAI

Kinijos tiekėjai rado kelių savo produkcijos tiekimui į Europos rinką, kurioje respiratorių paklausa dėl COVID-19 krizės pakilo į ligi tol nematytas aukštumas. Lietuvos vyriausybė ir kitos valstybinės įmonės neskaičiuodami pinigų, bandė įsigyti kuo daugiau apsaugos priemonių, siekdamos suvaldyti viruso plitimą bei apsaugoti medikus ir kitus viešojo sektoriaus darbuotojus. Nors ir vykdant viešuosius pirkimus, buvo taikyti aukšti gaminių kokybės standartai, tačiau įmonės suinteresuotos parduoti kuo daugiau respiratorių šiuo reikalavimus apėjo pateikdamos dokumentus, kurie iš tiesų gaminių kokybės nepatvirtino ir kaip paaiškėjo buvo padirbti.

Visi šie produktai nelegaliai buvo pažymėti CE ženklu kuris reiškia, kad jūsų turimas gaminys atitinka Europos ekonominės bendrijos aplinkosaugos, asmens saugos ir sveikatos standartus. Kai toks produktas norimas parduoti viešojo sektoriaus įstaigoms (ligoninėms ir pan.) toks ženklinimas yra dažniausiai būtinas. Toks ženklas buvo ir ant negaliojančių atitikties deklaracijų, kurias Lietuvos viešojo sektoriaus įstaigoms siuntė tiekėjai, pardavę dešimtis jeigu ne šimtus tūkstančių, jokių Europos sajungos reikalavimų neatitinkančių respiratorių. Tokie dokumentai gali atrodyti kaip sertifikatai užtikrinantys gaminio kokybę, bet taip nėra. Dokumentai kurie buvo pateikti nesuteikė jokios teisės respiratorius ženklinti CE simboliu. Visi Šie dokumentai buvo išduoti Italijos kompanijos ECM. Šie dokumentai yra gaminio kokybės garantija, kuri yra ypač svarbi dirbantiems padidintos COVID-19 rizikos zonose. Italijos kompanijos išduoti dokumentai jokių garantijų nesuteikia. Tai patikrinti galima nusiuntus tokį sertifikatą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT). Verta paminėti, kad Italijos įmonė yra įtraukta į ESF (Europos saugos federacijos) juoduosius sarašus, o tai reiškia, kad šios įmonės išduodami sertifikatai yra nepatikimi.




DSP Plius - Darbo saugos priemonės - vertinantiems kokybę ir sertifikuotas prekes!