Patarkite

Dezinfekcinės ir kitos priemonės, padedančios kovoti su Korona virusu 2020 Kov 4

Dezinfekcinės ir kitos priemonės, padedančios kovoti su Korona virusu

Deficitas – ne pati didžiausia mūsų problema

Pasaulį užklupus netikėtam Korona viruso plitimui, susiduriame su reikalingiausių prekių deficitu: rinkoje trūksta respiratorių ir dezinfekcinių skysčių. Dar viena problema, su kuria susiduriame – tai nežinojimas, kaip teisingai naudoti šias priemones.

Kaip teisingai naudotis dezinfekciniu skysčiu

Kad dezinfekcinis skystis būtų efektyvus ir atliktų savo paskirtį, reikia žinoti, kaip teisingai juo naudotis. Paskutiniu metu įvairiausiose įstaigose bei įmonėse labai padaugėjo dezinfekcinio skysčio dispenserių. Tačiau tai, ko dauguma iš juos naudojančių žmonių nežino – kad toks dezinfekantas veikia tik tuomet, jei jį naudojate ant švarių rankų. Tai reiškia, kad rankos negali būti purvinos, riebaluotos, tepaluotos, padengtos dulkėmis, išteptos rankų kremu, žemėmis, padengtos įvairiais pūkeliais ar kitokiomis dalelėmis. Jei norite, kad skystis veiktų efektyviai, prieš jį naudodami, rankas švariai nusiplaukite.

Dažniau skalbkite lauko rūbus

Atkreipkite dėmesį, kad grįžtantys iš užsienio žmonės dažnai būna karantine iki dvejų savaičių, tačiau niekas nesusimąsto, kad šie žmonės ir toliau vaikšto su tais pačiais lauko drabužiais, su kuriais galimai grįžo iš kelionės. Į rekomendaciją dažniau skalbti, plauti ir vėdinti lauko rūbus turėtų atsižvelgti ir bet kuris iš mūsų – juk su paltais ar kitais drabužiais dažnai kontaktuojame su paviršiais darbe, visuomeniniame transporte, prekybos centruose ir kitur.

Nepamirškite dažniau valyti ir darbo rūbų

Ta pati taisyklė galioja ir darbo drabužiams. Kuo didesnėje įmonėje žmogus dirba, tuo ši rekomendacija yra aktualesnė. Net jei Jūsų darbovietėje yra dezinfekuojami paviršiai ir dažnai vėdinamos patalpos, pagalvokite, kiek kartų lankotės pas klientus, išeinate į lauką, pasitinkate svečius, klientus ar kitaip kontaktuojate su kitais žmonėmis. Dėl šios priežasties darbo drabužius taip pat reikėtų valyti dažniau nei yra įprasta.

Plaukite rankas, venkite rankų kontakto su veidu

Stenkitės kuo dažniau, ypač grįžę iš lauko ar pasinaudoję tualetu, kruopščiai nusiplauti rankas muilu. Nelieskite arba stenkitės kuo rečiau liesti veidą rankomis. Stenkitės ne taip dažnai spausti ranką susitikę su klientu ar draugu, rečiau glėbesčiuokitės su artimaisiais – taip visi būsite saugesni.

Ką daryti, jei peršalote

Jei peršalote, stenkitės vengti kontakto su kitais žmonėmis, jei yra tokia galimybė – dirbkite iš namų, o čiaudėdami ar kosėdami darykite tai taisyklingai – nusisukite į savo alkūnę.

Teisingai maitinkitės

Šiuo metu Jūsų organizmui reikia Jūsų rūpesčio labiau nei bet kada. Stenkitės kuo labiau stiprinti savo imunitetą, rūpinkitės savimi, gerkite vitaminus, protingai apsirenkite pagal oro sąlygas, gerai termiškai apdorokite mėsą, o jei jaučiate pirmuosius peršalimo simptomus, venkite kontakto su kitais žmonėmis, stenkitės vartoti daugiau įvairių skysčių, arbatų, išsivirkite sriubos.

Venkite kontakto su laukiniais gyvūnais

Nors patvirtintų Korona viruso užsikrėtimo atvejų gyvūnams yra labai nedaug, nepamirškite, kad bet kuris gyvūnas gali tapti viruso nešiotoju, nors pats šia liga ir neserga, ypatingai jei gyvūnas yra laukinis ir daug laiko praleidžia viešose vietose, erdvėse. Stenkitės tokių gyvūnų neimti į rankas, neglostyti.