Patarkite

Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena 2023 Bal 27

Pasaulinė darbuotojų saugos  ir sveikatos diena

Balandžio 28-ąją kiekvienais metais – minima Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena. Minint šią dieną visuomenė yra skatinama, palaikyti ir puoselėti poreikį nuolat kurti saugią ir sveiką kultūrą, mažinti kiekvieno darbuotojo sužeidimų, nelaimingų atsitikimų, ligų ir mirčių skaičių darbe. Darbo sauga ir sveikata yra svarbiausias kiekvienos darbo vietos klausimas, kad ir kur dirbtumėte, Jūs turite teisę dirbti saugioje ir sveikoje darbo aplinkoje. Dėl to Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena yra ypač svarbi. Ši diena yra skirta padidinti visuomenės sąmoningumą apie darbuotojų saugą ir sveikatą darbo vietoje, taip pat priminti darbdaviams ir darbuotojams apie jų atsakomybę už šių reikalavimų laikymąsi.

Apie 6500 žmonių kasdien miršta dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir su darbu susijusių ligų. Tai yra 2,3 mln. mirčių per metus. Būtent dėl šios priežasties atsirado Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena. Tai galimybė įsigilinti į dalyvavimo ir socialinio dialogo temą, bendradarbiauti su dalyviais ir socialiniais partneriais, siekiant užtikrinti darbuotojų saugos ir sveikatos (DSS) procesų efektyvumą, sistemas ir pakeitimus. Sėkmingai supratus ir įsipareigojus, įgyvendinimas bus tvirtesnis ir tinkamas ilgalaikiam laikotarpiui.

Simboliškai, šią profesinės šventės savaitę - Balandžio 26 d. UAB DSP Plius vadovė Irma Spudienė skaitė nemokamą Online pranešimą Darbo saugos bendruomenės nariams: "Asmeninių apsauginių priemonių dėvėjimo praktika Lietuvoje: TOP 7 patarimai, kaip renkantis AAP priemones sutaupyti, neaukojant kokybės?"

Dalinamės tais patarimais, kurie gali būti naudingi kiekvienam.

1. Jei šalmai bus saugomi ir prižiūrimi, jie tarnaus ilgiau, rečiau reikės pirkti. Priminkite darbuotojams: kiekvieną kartą mesdamas šalmą – trumpini ir šalmo, ir savo amžių. Taigi rūpinkitės ir prižiūrėkite savo šalmus, nes jie gali išgelbėti Jūsų gyvybę.

2. Pasiskaičiuoti: ar nebus pigiau pirkti kaukes arba puskaukes, o ne respiratorius. Ir pigiau, ir mažiau teršiama gamta. Jeigu sudėtinga patiems pasiskaičiuoti, kiek sutaupysite per metus, kreipkitės į DSP PLIUS ir mes padėsime.

3. Pirkite tokias prekes, kurios yra kokybiškos, patogios ir tausojančios sveikatą. Kokybiškus daiktus darbuotojai noriai naudoja – turėsite darbuotojus, kurie ir saugesni, ir labiau lojalūs įmonei. Svarstytina kaip papildoma motyvacinė priemonė.

4. Atėjo laikas viešuosiuose pirkimuose laidoti mažiausios kainos viešpatavimo laikotarpį. Neabsoliutiname, tačiau bent darbų saugos srityje svarbiau saugumas ir kokybė, o ne mažiausia kaina. Lietuvai aukščiausia vertybė turi būti žmogus, jo gyvybė ir sveikata, o ne pigiausi būdai apsimetinėjant, kad saugai žmogų.

5. Pasirenkant prekes – pirmenybė tvariems produktams, t. y. tokiems, kurie po panaudojimo greitai suyra ir neteršia gamtos. Pvz.: per 6-8 savaites pramoninio kompostavimo būdu suyra šie Nature Star gaminiai prijuostės, pirštinės, šiukšlių maišai.

Prekybos centro mėsos skyriuje pardavėjas gali sunaudoti po 200 vnt. vienkartinių polietileninių pirštinių per dieną ir tas kiekis kainuoja apie 4 eurus. Per metus susidaro apie 1000 eur. Tai netrukus bus PRAEITIS, nes jau yra geresnis produktas – ir pigesnis ir draugiškesnis gamtai.

Tai naujos kartos pirštinė, dėvima visą dieną, arba kol netyčia nesuplyšta. Tokia pirštinė patogiai užsimauna, panaudojama daug kartų, nes šios išplėtimo konstrukcijos ir magneto pagalba, galima prisitvirtinti prie metalinio stalviršio, arba prie kišenės, kai nereikia liesti išorės, patogiai gali apsimauti. Tai yra 10-11 kartų mažiau metinių išlaidų, negu su senovinėmis arba tradicinėmis vienkartinėmis pirštinėmis. DSP Plius tokių pirštinių jau turi. Tie, kas jų nenusipirks, ir toliau mėtys pinigus į balą, pirkdami tradicines atgyvenusias pirštines ištisomis dėžėmis. O ir didžiulis kiekis šiukšlių. Tvarumo nepridės.

6. Pirmenybė produktams, kurių gamybai naudojamos jau panaudotos ir perdirbtos medžiagos. Pvz.: „žaliu ekologišku būdu“ pagaminti darbiniai batai, rūbai, kuo labiau perka pirkėjai, tuo rinkoje kainos krenta ir nebereikia išsisukinėti, kad tai brangu, pasiūlos yra, tik trūksta paklausos ir visų mūsų tinkamų sprendimų.

7. Išsinuomoti gesintuvus statybų pridavimui – bloga mintis, nes tai būtų apsimetinėjimas. Tačiau išsinuomoti, o ne pirkti lietpalčius įmonės renginiui – gera mintis. Mes tą siūlome klientams jau 6 metus. Tai tarsi apsidraudimas. Jeigu per įmonės renginį nelyja – klientas sumoka tik nuomą Mažiau išlaidų, mažiau vartojimo, mažiau taršos. Tvaru. Jeigu lyja ir lietpalčių prireikia – klientas už juos sumoka, t.y. nusiperka iš mūsų. Tikime, kad panašių idėjų galite sugalvoti ir savo įmonėse.

Darbo sauga ir sveikata - kiekvieno darbo vietos klausimas. Norint užtikrinti saugią ir sveiką darbo aplinką, darbdaviai turi vadovautis saugos taisyklėmis ir teikti reikiamas priemones ir mokymus, kad būtų galima užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams darbo vietoje. Darbuotojams taip pat reikia būti informuotiems apie rizikos veiksnius darbo vietoje ir žinoti, kaip naudoti asmenines apsaugos priemones.

Visi turime prisiminti, kad saugi ir sveika darbo aplinka yra vienas svarbiausių darbo aspektų, kad galėtume dirbti saugiai ir sumažinti riziką susidurti su nelaimingais atsitikimais. Todėl šią Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną turime prisiminti, kad mes visi esame atsakingi už savo ir kitų darbuotojų saugą ir sveikatą. Laikykimės saugos taisyklių ir saugokime vieni kitus.